En dom gällande sex

Turkiet vill in i EU. De stoppas av ekonomiska regler just nu o ny ställning tas 2014.

Tjugotalet år innan tyskarna decimerade världens judebestånd sysslade turkarna med liknande gällande armenier. Tyskarna vill helst inte prata om sitt förflutna. Turkarna får inte prata om sitt förflutna.

Det är inte så att domstolen kan döma någon som gör det för kränkning av sitt land. Nej. Men genom att göra målet till civilrättsligt så kunde Orhan Pamuk slutligen istället fällas av högsta domstolen för att ha kränkt sitt lands medborgare.

Hans brott var i princip att han sagt att bilder som den här faktiskt har en historia. Det är inte bara tre män o en baby som skottat samman en jättestor hög med dödskallar o knotor.

 

En av männen som stämde Pamuk är för övrigt en av de män som tidigare försökt mörda honom o som för tillfället plockar tvålar från fängelsegolvet för det. När han kommer ut är han kanske inte en rik man, men åtminstone omkring fyratusen kronor rikare än idag.

Pamuks framtida ekonomi är lite mer svåröverskådlig. De sex personer som han kränkt genom att berätta om att turkar dödat armenier under tidigt 1900-tal fick dela på omkring 25000 kronor. Men denna dom öppnar för nya stämningar.

"Min kompis säger att det kan komma 10 000 tyska bögar till Sverige när vi går med i EU. Stämmer det?"
"Tja, gränsen är ju öppen för alla. Så, tja i princip..."
"Vadå. Öppen för alla? Kan det komma 50 000 tyska bögar till Sverige då?"
"Alltså, i o för sig, men..."
"50 000 tyska bögar. Det måste jag ringa o berätta. Han kommer o bli galen. Hej då!"

Jag har aldrig tittat på statistiken angående hur många tyska bögar som verkligen tog sig över gränsen till Sverige. Kanske var det bara sex stycken. Kanske 50 000. Det är ju oväsentligt vilket eftersom de inte stör någon eller gör någon illa. Det värsta som kan hända är väl att det kan brytas lite lustigt under schlagerfestivalen framöver. Men då kan man tänka Arja Saijonmaa o tacka livet.

Oavsett siffror. De som redan finns o de som kan ticka vidare på framtidens räkneverk. Det är nog få som har svårt att förlåta något som någons farfarsfar har gjort. Vare sig denne någon var en tysk eller en turk. Men ska man verkligen förlåta folk som anser att någon tycker att man bör prata om det som hänt ska tystas o straffas i domstol?

2014 är nära. Skärpning. Vi vill ha mer än pengar o Sebastian Larsson i Bursaspor.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits