Äntligen! Skål Fantomen!

 • "Till kommerotardig@hotmail.com, konsumentkontakt@arlafoods.com

 • Från: (xx.xx) @ arlafoods.com för konsumentkontakt@arlafoods.com
  Skickat: den 30 september 2010 09:59:29
  Till: kommerotardig@hotmail.com
  Kopia: konsumentkontakt@arlafoods.com
  För kännedom Den här avsändaren har lagts till i listan över betrodda avsändare. På så sätt kan du alltid se vad som skickats till dig.

  Hej!

  Tack för ditt mejl!

  Riboflavin finns naturligt i mjölk och också i mjölkprodukterna fil, yoghurt och ost. (det som är tillsatt kan du se i ingredienslistan - det är bara A- och D vitamin i mager mjölk). Ost innehåller 25% av RDI per 100g, så nästan 3 ggr så mycket som i mjölk. I övriga produkter kan man säga att ju mer fett desto mindre riboflavin, eftersom riboflavin är ett vattenlösligt vitamin. Så smör och vispgrädde är ingen stor källa till riboflavin, men alla magrare produkter innehåller en del.  

  Mjölk, fil, yoghurt och ost är mycket goda källor till riboflavin. Goda källor till riboflavin är kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv. Vill du söka på olika livsmedels näringsinnehåll kan du göra det på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se under "Sök näringsinnehåll i mat"

  Rekommendationen för barn beror på ålder:
  0,5-1 år         0,4 mg
  1-2 år         0,5 mg
  2-5 år         0,6 mg
  5-9 år         0,9 mg

  För kvinnor är rekommendationen 1,3 mg och för män 1,7 mg. Det sjunker sedan lite över 60 års ålder.
  Vill du läsa mer om Svenska Näringsrekommendationer så finns den informationen också på Livsmedelsverkets hemsida.
  Näringsrekommendationerna skiljer sig lite ifrån de RDI-värden som används för märkning. Där anges det dagliga behovet till 1,6 mg. Skillnaden beror på att man i märkningssammanhang måste välja ett värde och att det är samma i hela EU, medan rekommendationer kan variera något från land till land och att de varierar beroende på kön och ålder.

  Jag känner inte till något om att riboflavin skulle påverka hårfärg eller lukt. De första tecknen på brist är hud- och slemhinneförändringar (torra, irriterade ögon, torr, flagande hud, torra mungipor) och att man känner sig trött och svag. Äter man en blandkost är det svårt att få den typen av bristsymptom utan det är, t ex veganer eller hårdbantare som inte äter kosttillskott som kan drabbas. Att överkonsumera riboflavin är däremot svårt. Det regleras av att kroppen helt enkelt inte kan ta upp hur mycket som helst i tarmen och att det därför bara följer med ut igen. Riboflavin kan inte heller lagras i kroppen utan det som inte används utsöndras snabbt.

  Så länge dina barn äter en blandad kost, med mjölk, ost, kött, i princip varje dag så tror jag inte du behöver oroa dig så mycket!  


  Tack för att du tog dig tid att skriva till oss.

  Med vänlig hälsning
  Arla Forum

  Marianne
  020-99 66 99

  Arla Foods
  Besöksadress: Lindhagensgatan 126
  105 46 Stockholm
  Växel 08-789 50 00"

  Vad snabbt de svarade, trots att det skulle ta nära en vecka enligt hemsidan. Sådant uppskattas.

  Jag vill dessutom lägga till att jag även har tagit reda på att B2, inte bara namnet på den av bananerna i pyjamas som hamnade i fängelset så att hela serien fick lägga ner, utan även en kusin vitamin till B6 o B12, går under artistnamnet Riboflavin.

  Tack Arla, framförallt, tack Marianne!

  Riojavin vet jag i alla fall vad det är, men jag föredrar Bourgogne

  Hmm.  Alla har varit där. Setat ensam med sin frukost o plötsligt läst ut tidningen. Eller plötsligt tappat intresset för samtalet kring middagsbordet o låtit blicken fara iväg. Det händer ofta min fru. Då hamnar sidan med näringsinnehåll mot mig.

  Jag har börjat uppleva en smärre panik för att inte få i mig tillräckligt med riboflavin. Eller att få i mig för mycket. Jag vet inte ens vad riboflavin är.

  Därför har jag kontaktat Arla för svar.

  "Hej,

  jag är (en nybliven, o kanske smått neurotisk) småbarnsförälder. Mina barn är mina ögonstenar o jag vill dem allt väl i livet o är livrädd att inte vara en bra förälder. Dessutom har jag precis börjat styrketräna o börjar bli mer kroppsmedveten än tidigare. På grund av ovanstående försöker jag införliva mig i näringslära. Jag har några frågor angående er mjölk, närmare bestämt om Riboflavin.

  Frågor:

  Förekommer riboflavin naturligt i produkten, eller är det en tillsats?

  Vilka risker innebär det att inte uppnå till dagsbehovet (RDI)?

  Skiljer sig barns dagsbehov av riboflavin från vuxnas?

  Vilka andra livsmedel rekommenderar du mig om jag inte klarar av att dricka 1,2 liter mjölk per dag?

  Vad händer vid överdosering av riboflavin (t.ex. genom att dricka 1,3 liter eller mer, mjölk per dag?

  Jag misstänker att det här är ljug eller en modern skröna, men min bekant (en sådan typ som man aldrig vet om han är allvarlig eller om han driver med en, men som är väldigt kunnig i väldigt mycket...) påstår att för mycket riboflavin gör att man får rätt rödaktigt hår, och att däremot för lite riboflavin gör att håret tappar pigment och blir ljusare. Dessutom att det går att känna på lukten om en person inte får i sig rätt mängd riboflavin? Vet ni om det ligger det någon sanning i detta?

  Tacksam för svar

  Andreas"

  De har mycket att göra nu o det kan dröja upp till en vecka att få svar. Tills dess vet jag att mjölken kommer skrämma o förvirra mig, men ska försöka tänka på annat.


  Det är en konst att äta

  Käll. Kjäll. Kjell. Chel. Shell. Skäll. Gel.

  Imorgon fyller min son år. Nog om honom. 

  Min arbetskollega berättade att han är mycket duktig på att baka. Han kallade sig en konstnär o kak-konnesör. Han vill gärna ta på sig att ordna med födelsedagstårtan o MMS:ade ett arbetsprov:
  Jättefint.

  Tydligen kan han även göra Sverigedemokraternas loga eller vem som helst som Avatar-figur. Min tanke är att det blir nervöst att sätta ner ljus eftersom man kommer vara rädd att liksom förstöra nåt.

  Man kan inte veta vad det är för smak på tårtan, eftersom det är ett marsipanlock över hela, men han lovar att det brukar vara massor av grädde o andra godsaker. Det kan det nog vara.

  Björkis tio frihetens bud

  Jag hade en dröm härom natten.

  Vi tittar på TV. Jag ser mitt ansikte i spegeln o jag är upplyst av ett kallt blått sken. Dessutom ser jag så trött ut. Skenet fladdrar till för en sekund o det syns att jag lever. En fånigt stor tumme inkörd mellan mina försiktiga läppar. Jag suger till en snabbis.

  Det är Jan Björklund som kommer i bild. Han tar upp jättemycket av TV:n trots att man bara ser hans ansikte. Vi får inte veta vad hans händer gör under täcket tiden. Vi kan bara gissa, det har vi frihet att göra. När jag blundar kan jag se tydligt vad jag gissar att han gör. Du kan inte göra något åt det. Jag bara blundar ännu mer o ännu hårdare.

  Han vill ha fler poliser. Det är både frihet o valfrihet på något sätt. Dubbelt så många fler poliser som något annat parti vill ha, hur många de än säger. Även i förortenr? frågar hon som intervjuar. Det väcker Malmöpolisen inom Jan o han försöker slå henne med en smal pinne som han blixtsnabbt trollat fram. Man kan se att hon kommer passa sig framöver. Hon till o med plockar fram sin mobiltelefon o stänger av den med ett skamset leende o en nigning. Hon har uppenbarligen kommit till fel kommun. Hemläxa.

  Dessutom vill han införa ett svenskt FBI. Det låter coolt på pappret med en polismakt som gränslöst får bekämpa brottslighet i alla Sveriges delstater. Det kanske kan leda till en filmserie framöver. Snälla snälla snälla, inte en tysk i huvudrollen, han i graven intill!

  Programmet avbryts av en reklam för FRA. "Bara Nordkorea har större kontroll" sjunger en liten flickkör till mäktiga hiphopbeats. Sedan blir det reklam för smör som får äldre att hoppa högt av frisläppta hjärtan.

  Han fortsätter med att han vill införa att det är obligatoriskt med en säkerhetsvakt i varje klass som innehåller mer än två elever med utländsk bakgrund. Det kommer skapa en hel del nya jobb, hinner jag tänka, innan han spinner vidare.

  Han vill förbjuda burka. Absolut offentligt o gärna överhuvudtaget. Hon som intervjuar påpekar att svenska Migrationsverket ska ge uppehållstillstånd till kvinnor som tvingas vara beslöjade i sina hemland. Jan varnar med sin pinne. Tydligen är det inte lika allvarligt att tvinga av dem slöjorna. Någonstans är det till o med rätt kul med en lag som tvingar av kvinnor deras kläder, måste man väl i alla fall tycka om man ska vara liberalpolitiskt korrekt?

  Plötsligt:

  Jan Björklund ryter på oklanderlig svenska att han inte vill bli kallad rasist.

  Istället vill han bli kallad rabiat förbudsivrare som använder ordet liberal på samma sätt som de som bestämmer i Demokratiska Republikanen Kongo använder ordet demokrati. (Med ett fniss, skulle jag tro.) Sånt tycker jag inte att man ska kalla honom. Det är ju jättelångt o totalt tungvrickande. Vi kan väl fortsätta säga Jan, om inte annat för enkelhetens skull?

  Jag ser mitt ansikte i spegeln igen. Samma kalla blåa sken lyser upp mig. Det får mig att tänka på en narkoman som sitter o letar förgäves efter venen i blåljuset på McDonalds toalett. Tummen har hittat sig någon annanstans. Jag letar fram den igen. Jag kastar popcorn på fönstret. Det låter lite som att det regnar. Nu känns det lite bättre. Nästan som att det inte ens var en dröm. Kan det ge någon förklaring att det var typ fyra bud o inte tio, som utlovat? Är det i så fall den förklaringen jag vill ha?  hits