Lite nytt

Det är god natt från Gil. Han hade precis hittat hem igen o lär ha somnat varm, torr o lycklig.


Just another day in paradise


Kungen m.m.

Vår konung ger five till en okänd person vid Gotniabanan.

Förresten kan jag inte se om kungen precis har pruttat eller om det är ett ornament intill hans stjärt. Det spelar ingen roll eftersom det inte är en lukt-bild.Jag tycker om bilden, mycket. Mer än vad som är sunt, måste jag erkänna.

Missriktade sparkar bort från skrevet

Eskilstunas opposition vill inte att kommunen ska ingå avtal med Rättvisemärkt AB.

Niklas Frykman, gruppledare för Folkpartiet, förklarar detta med att Fairtrade har en lång historia som grundar sig i motstånd mot frihandel och marknadsekonomi.

Niklas har uppenbarligen läst på o insett att Fairtrade har en lång historia. Fast även om det kan ingå visst motstånd mot frihandel o marknadsekonomi så är det väl inte vad det främst grundar sig i? Jag antar att du vet, men utifall du missat detta: Faritrades arbete grundar sig snarare i att jobba för sjyssta arbetsvillkor för arbetare världen över, med fokus på utsatta grupper inom speciellt utsatta verksamheter; t. ex. produktion av kaffe, bananer, socker o kakao. De flesta människor brukar ha svårt att hävda att den tanken är fel. Mums, förresten.

Men Niklas ser det som att det hindrar frihandel o marknadsekonomi varje gång Fairtrade kräver av ett företag att arbetare ska få skälig lön o mänskliga arbetsvillkor o att barn inte anställs i produktionen för företaget att få ett rättvisecertifikat. (För övrigt så har det aldrig hänt att Fairtrade hotat eller tvingat ett företag att ställa upp på dessa petitesser, det är bara det att företaget i så fall kan glömma den lilla rättvisemärkestämpeln på sina produkter. Det är en speciell inställning som Niklas har. Man kan inte låta bli att tänka på vad han egentligen menar.

I huvudet på Frykman.

Öööööh.

Det är bättre för marknadsekonomin att göra som Nike o anställa små barn att sy skor nästan gratis. Det är en lysande frihandel som FARC-gerillan sysslar med, helt avreglerat från början till slut. Man blir imponerad av den klara teori som synliggörs när man skriver ner dessa verksamheter på papper. Givetvis tjänar man mer pengar o främjar BNP om man skippar såväl löneutbetalning som skatter. Skillnaden mellan dig o Niklas är att du förstår att dessa detaljer finns till för att vissa människor inte ska bli direkt utnyttjade för att andra ska bli feta. Fairtrades främsta uppdrag är ju faktiskt att ge oss vanliga människor möjligheten att påverka situationen för människor som inte har det lika självklart enkelt som du o jag. Till det bättre. Om det sedan för med sig att frihandel o marknadsekonomi hamnar lite grand i kläm, så måste det ju nödvändigtvis inte vara ett resultat som är ont. Trots allt så var ju människan här först o uppfann marknaden för sin egen skull o inte tvärtom. Har jag för mig?

Några slogans som inte Niklas, vad jag vet, har uttalat.

Slavhandel är givetvis ultimat för marknaden.
Tortyr är den bästa förhörsmetoden.
Gift förenklar grönsaksproduktionen.
Politiker är inte av naturen dumma, onda eller giriga, men även sådana människor kan bli politiker.

Jag tar en kaffe med socker. Niklas får nöja sig med en rak banan.


Det måste inte vara dåliga flickor

En bild på två nyfikna säger mer än ord.Visst ser de ut att vara systrar? Men de kanske bara är klonade.

Ser det förresten inte ut som att de gör en pantomin över de två näst sista stegen i den mänskliga evolutionen?

I alla fall så är det inget som säger att en nyfiken flicka nödvändigtvis måste vara en dålig flicka.

Men tack o lov är det oftast så.

hits