Liten guide till utomlands

Det här är de ungefär femtio invånarna på Pitcairn.

Hej Hej!"Hallo! Hallo!"

När man läser på om dessa människor så får bilden en delvis annan innebörd. Även siffran femtio, faktiskt.  

Bilden är från 2002. Idag ska de flesta förrutom barnen se ungefär likadana ut. Barnen har blivit jättestora o lite mindre söta. Men jag tycker fortfarande att omkring femton personer saknas för att det ska vara femtio stycken. Men bilden är trots allt åtta år gammal.

Människorna på bilden är samtliga ättlingar till de upprorsmakare som gjorde myteri på det engelska fartyget Bounty. Där kan man snacka historiens vindslag. På riktigt. För du o alla du känner har hört talas om myteriet på Bounty o även om du inte vet i detalj vad det handlar om så har du en rimlig idé. Det handlar om ren o rå romantik, mysig mystik o härligt ärligt äventyr. Lite som Robin Hood, Kublai o Djingis Khan eller som Milleniumtrilogin i Hollywoodregi eller riksdagens talesman eller svenska akademins ständige sekreterare. Ungefär de anledningar du har för att säga åt ditt barn att knark är onödigt o lite dumt även om det är dyrt o kul.

Bounty blir i svensk översättning "frikostighet", "gåva" eller "skottpengar". Det är en ganska intressant recykling av ett o samma ord. Lite som att man i framtiden kanske bara behöver ordet Sverigedemokrat för att säga "nazist", "rasist" eller "utträde ur svenska kyrkan". (Inte för en sekund var jag sugen på att skriva "skottpengar", så det så!!!)

Idag bor ättlingarna kvar på den lilla ön dit nästan ingen annan någonsin kommer. Det är som Lost fast på riktigt. Robinson, alltså. Fast utan tv-kameror. (I ärlighetens namn: Någon gång per månad så går det flyg till o från en närliggande ö, men dessa flyg går endast om någon anmält att de vill åka med, o det händer tydligen högst någon gång per år. Sjukt oklart vilket håll folk reser till, även om Pitcairns befolkning år efter år sägs vara omkring femtio personer.)

(Wikipedia:) "2004 dömdes sex män, ungefär halva öns manliga befolkning, inklusive borgmästaren Steve Christian för olika sexualbrott, inklusive våldtäkt. Den brittiska regeringen har byggt ett fängelse på ön, så att de dömda ska slippa att deporteras till ett fängelse i Nya Zeeland. De sex männen började avtjäna sitt straff i slutet av 2006, år 2009 hade alla männen frigivts, eller fått sin straff förvandlade till husarrest eller samhällstjänst."

Pitcairn verkar även vara känt för sin marknad, som man är mycket stolt över o fotograferar mycket bilder kring. Det är inte en speciellt välbesökt marknad, som jag förstått det. Ungefär tiotalet stånd o runt fyrtio besökare. Det är sjukt oklart vad man prånglar. Men det är pitoreskt så det förslår.

Överkurs: Bildgoogla gärna ön så får du se vad fin den är. Ytterligare överkurs, när du ser vad fin ön är - be stilla o snällt till gudarna att Pitcairn inte har en egen Ulf Lundell (Mannen i röd t-shirt i mitten längre bak!). O att om Pitcairn har en egen Ulf Lundell, låt mannens produktion vara måttlig, för trots allt är det ju en väldigt liten ö, hur maffiga klipporna, havet o grönskan än är, inte mer än typ Fårö.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits