Mia Törnblom visar vägen

Hur många har inte som jag kliat mängder av mjäll på kragen litteraturklassikern Den Store Gatsby? Den unika boken ställer frågorna; Hur kommer det sig att människor som utåt sett har allt - skönhet, status, förmögenhet, talang, kunskap, framåtanda, självförtroende - ändå kan känna sig misslyckade och otillräckliga? Kulturjournalisten Mia Törnblom ger oss svaret; med största sannolikhet: låg självkänsla. Dr Phil hade inte kunnat lägga fram det på ett bättre sätt. 

Mia Törnblom nöjer sig inte med svaret. Hon vill även ge oss en lösning. Lösningen heter Agneta Sjödin. Det är en något för genren så ovanligt som en steg för steg-lösning, vilket förvånar mig mycket. Kortfattat beskriver Mia Törnblom ett unikt tillvägagångssätt: Den mörka människan har rätt att vara lycklig. Det sker genom att hon förändrar sitt liv; en så kallad personlig utveckling. Till slut har den mörka människan fått en bättre självkänsla. En människa som är klar över sig själv. Och kan liksom se bortom vardagen. Hon är en Agneta Sjödin.

Följden blir att Sofie Fahrmanboken som medföljde som lockbete i en plastficka vid senaste Solo-köpet slängs oläst och ersätts med Paulo Coelho. Den som läser Paulo Coelho kan inte drunkna eftersom den som läser Paulo Coelho kan andas under vatten. Det är inget kusligt över det. Vi människor är så mycket större än vi förstår. När vi förstår det är vi så stora.

För den som inte vet är Paulo Coelho det namn som Dr Phil använder sig av när han skriver barnböcker utan illustrationer.

Mia Törnblom beskriver i sin recension av Den Store Gatsby en lyckad andlig utveckling. Den illustreras av kronologiska bilder på Runar Söörgard och hans olika flickvänner. Man kan tydligt se på sista bilden att flickvännen har tagit sig igenom steg för steg-programmet: Hon är en Agneta Sjödin. Man kan lika tydligt se på bilden innan att hon inte var klok eftersom hon har en uppsliten benjaminfikus i den späda näven.

Tack vare Mia Törnblom kan vi alla vara Agneta Sjödin. Äntligen ett sätt för den utbrända nutidsmänniskan att på ett sunt sätt se igenom Gatsbys till synes ogenomträngliga fasad. Paulo Coelho kommer att toppa försäljningslistorna och är jätteglad.

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits