SVTspråkstädar

Mat/Tina, Bosse Bildoktorn, Brottskod: Försvunnen och Uutiset är exempel på program som vi inte kommer att få se i TV-tablån inom en snar framtid. De kommer att läggas ned så snart det bara är möjligt. Alternativt kommer några av programmen att säljas till Kanal 5 eller till Bollywood för att gå en plågsam död till mötes. 

Tittarna jublar sedan första gången sedan det blev klart att det analoga nätets slutgiltigt ska släckas. Säg dock den glädje som varar. Även där blev vi blåsta, eftersom såväl public service-kanalerna som TV 4 kommer leva vidare, fast i digital skepnad - vilket knappast innebär något annat än att mat-Tina kommer att se aningen rynkigare och mer försupen ut och Agneta Bolme Börjefors visar sig vara en man.

SVT skyller som vanligt på annat än vad det det i verkligheten handlar om. Man går ut i media och säger att man, genom att ändra programtitlar, vill språkvårda; lära svenska folket, t.ex. Linda Skugge, att läsa, skriva och tala korrekt svenska. Det är ett högtravande projekt, dömt att misslyckas, så klart. Men tanken är god - något luktar longtime-begraven hund.

SVT meddelar vidare att en del program kommer att få behålla sina engelska titlar - om det handlar om program som är välkända under sina originaltitlar - eller åtminstone få vettigt översatta titlar. Det låter ju bra.

Ryktet går även att man tänker använda sig av denna språkvård för att göra sig av med precis varenda program som riskerar att få besök av Alexandra Pascalidou (spökskrivaren är dock hjärtligt välkommen, trots att han uppenbarligen inte är speciellt duktig på att skriva), Martin Timell eller Robert Gustafsson. Det är dock inte klarlagt hur man kommer att gå till väga. Det finns nog ingen anledning till oro, SVT kan sin sak...jag menar, de har ju lyckats bli av med Alice Bah och Expedition Robinsson och snart tillhör väl Gry Forsell Femman helt och hållet.

Sammantaget verkar det handla om något storslaget. Det pirrar i hela kroppen på mig, jag kan inte hitta något fel i detta. Men vi bör skjuta hoppet åt sidan tills vidare. Eftersom SVT av tradition är ondskans axelmakt i det svenska samhället måste vi vara vakna den här gången. Det är våra licenspengar det spelas med. Jag antar att det här är en av dessa texter som måste sluta med att fortsättning följer...


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits